Localitatea Seini se afla in partea de vest a judetului Maramures patrunzand ca o peninsula in interiorul judetului Satu- Mare, care il margineste in est, vest si sud.
Orasul Seini este situat la contactul dintre depresiunea Baii Mari (cu un climat umed si racoros ) si Campia Somesana (cu precipitatii mai reduse si temperatura medie anuala mai redusa). Aproape abrupt din lunca Somesului se ridica siluetele vechilor conuri vulcanice azi impadurite pana in varf, cele mai inalte culmi fiind CETATE SI COMJA la 684 m altitudine.
Aceste conditii permit dezvoltarea a numeroase plante unele comune si in alte regiuni altele mai rar intalnite pe teritoriul tarii noastre.
Din circa 3.600 de specii de plante care cresc pe teritoriul tarii noastre, in localitatea noastra exista in jur de 385 de specii de plante identificate, acestea facand parte din 235 de genuri si 65 familii.
Prezentam in continuare cateva plante care se intalnesc rar pe teritoriul Romaniei si sunt intalnite in orasul Seini.
Castanul comestibil – Castanea sativa
Prezenta castanului comestibil in zona Baii Mari este mentionata pentru prima oara intr-un proces verbal intocmit la 24 septembrie 1642 de catre Rakoczi I. Frunzele acestui arbore au fost descoperite in rocile vechi de mii de ani, din rezervatia fosiliera de la Chiuzbaia.
Castanul face parte din familia fagaceelor atinge inaltimea de 35 metri si da rod dupa implinirea varstei de 15-20 de ani.
Castanul este originar din Asia Mica este un arbore de climat mediteraneean. Are o durata de viata relativ lunga, peste 400 de ani. Castanul cultivat in padure produce doar 4-5 kg , in timp ce un arbore de liziera poate da productii de 100-150 kg anual.
Lemnul de castan este foarte bun pentru parchet si mobila. Nu este utilizat la cherestea si nu se utilizeaza ca lemn de foc intrucat nu arde bine.
In Seini exista plantatii de castani dar si in jur de 17 castani avand o varsta de peste 100 de ani. Cel mai vechi exemplar se afla pe strada Zugaului nr.34 avand in jur de 180 de ani. Are o inaltime de aproximativ 6 m si o circumferinta de 1,30 m. Din pacate din marile plantatii de castan cometibil de pe teritoriul Seiniului un numar mare de arbori au fost distrusi de boli si in special de cancerul de scoarta al castanilor.
Migdalul – Prunus amygdalus
Face parte din familia Rosacee.
Este originar din tinuturile mediteraneene, sporadic in sudul tarii. Are frunze lanceolate, flori roz sau albe, apar inaintea frunzelor. Fructele drupe au seminte cu gust dulce sau amar, ce se scot din samburii galbeni si turtiti, folosindu-se in farmacie, cofetarie si cosmetica. In via fostului I.A.S.din Seini intalnim acesti copaci care ar putea fi utilizati ca material saditor pentru cei dornici de cultivarea acestei plante.
Platanul – Platanus acerifolia
Este un arbore din familia Platanaceae si are un singur gen Platanus cu putine specii. Este raspandit in America de Nord si in tinuturile mediteraneene. Este un arbore inalt care are ritidom ce se desface in placi mari, cu frunze palmat lobate, flori unisexuate grupate in inflorescente, globuloase lung pedunculate. In Seini in curtea Romgaz exista 2 platani cu varsta cuprinsa intre 150 si 160 de ani. Cel mai mare are o cirumferinta de 3,34 m si o inaltime de 18 m, iar cel mai mic are circumferinta de 2,54 m si inaltimea de 15 m. Totusi cel mai batran platan este cel din strada Libertatii nr.21, care are o inaltime de 19 m si o circumferinta a tulpinii de 3,3 m. Curiozitatea la acest arbore este faptul ca gardul vechi ce a fost initial in spatele trunchiului fiind din lemn pe parcursul anilor a fost incorporat in arbore.
Zada – Larix decidua
Familia Pinaceae
Larita sau zada este singurul conifer cu frunze cazatoare din tara noastra. Se recunoaste de celelalte conifere prin frunzele sale grupate in smocuri de 30-40 ace, sub forma unei pensule, care toamna cad. Conurile sunt mici, iar coroana prezinta aspect triunghiular. Lemnul de zada este trandafiriu cu slab miros de rasina, este folosit in fabricarea mobilei si a fost mult exploatat in trecut, aceasta a dus la scaderea suprafetelor ocupate de zada. In prezent acest arbore fiind inclus in grupa plantelor ocrotite de lege.
In Seini exista un exemplar de 35 de ani cu inaltime de 12 m pe str. Petofi Sandor nr.7.
Tisa – Taxus bacata
Familia Taxaceae
Tisa este un arbust nerasinos cu frunze aciculare lungi de 3 cm si cu latime de 2-2,5 mm. Are o tulpina dreapta, rareori ramificata ce ajunge la inaltimea de 15 m. Samanta este inchisa intr-un aril rosu, mucilaginos. Fiind destul de rara azi in padurile de fag si rasinoase este ocrotita ca monument al naturii in intreaga tara.
In Seini au fost plantate recent doua exemplare in cimitirul ortodox de pe strada Eroilor.
Caldarusa – Aquillegia vulgaris
Familia Ranunculaceae
O frumoasa planta perena, cu frunze elegant decupate de culoare verde insistent. Florile care apar in mai iunie sunt in varful unor fascicule delicate, tulpinile pot ajunge pana la 1 m inaltime, florile mari au culori variate cu 5 sepale albe sau violete si 5 petale albastre – violete sau trandafirii, prelungite cu pinteni curbati. Pe Dealul Cetatii pe o suprafata de aproximativ 200 de m intalnim aceasta aceste delicate flori care ne incanta privirea la fiecare inceput de vara.
Bibliografie
1.Atlas botanic – Editura Didactica si Pedagogica – Bucuresti,1985
2.Asezare la rascruce de drumuri – M:O.Madaian, Editura Enesis, Baia Mare, 2004
3.Botanica – Ravarut.M, ED. Did.si Ped. 1967
|